
Terugblik Webinar
Sociale veiligheid voor zzp'ers en opdrachtgevers
Op 10 maart vond het webinar: Sociale veiligheid voor zzp’ers en opdrachtgevers plaats, georganiseerd door Mores en digiPACCT. Het webinar had als doel bewustwording te creëren over sociale veiligheid binnen zelfstandig ondernemerschap, inzicht te bieden in verantwoordelijkheden voor zowel zzp’ers als opdrachtgevers en praktijkvoorbeelden te delen.
Sociale veiligheid en wetgeving
Juridisch adviseur Leo ten Brink gaf een toelichting op de juridische context van sociale veiligheid.
Ten Brink besprak de verschillen in verantwoordelijkheden tussen werkgevers en opdrachtgevers en ging in op de rechtspositie van de zzp’er.
Daarnaast werd de toepassing van de Arbowet op werkgevers, werknemers en zelfstandigen uitgelicht. Ook de Wet DBA en de problematiek rondom schijnzelfstandigheid kwam aan bod.
Praktijkvoorbeelden en uitwisseling
Astrid Klein Haneveld, bestuurslid van Ensemble Nieuwe Theaterwerkers (ENT), sprak hoe zij als zzp’er verantwoordelijkheid heeft genomen om sociale veiligheid in de sector te stimuleren. ENT is een netwerk voor theaterstudenten, startende autodidacten en pas afgestudeerden, en richt zich op het versterken van de verbinding tussen nieuwe theaterwerkers en het werkveld. De vereniging helpt de kloof tussen theateropleidingen en de praktijk te dichten door gelijkgestemden te verenigen. En, volgens Haneveld: “om een omgeving te creëren waarin jonge makers zich veilig genoeg voelen om zich kritisch te uiten”.
Jantien Goudsmit vertelde over haar project Stop n Go. Een initiatief dat gericht is op bewustwording en bespreekbaar maken van seksueel grensoverschrijdend gedrag binnen de technische kant van de entertainmentbranche. Uit de vele gesprekken die zij heeft gevoerd, blijkt dat vrouwen en een deel van de mannen hier in meer of mindere mate mee te maken hebben gehad. Door onderbelichte thema’s aan te kaarten en onwetendheid weg te nemen, wil Goudsmit bijdragen aan een cultuurverandering backstage en een veiligere werkomgeving creëren. Daarnaast roept ze zzp’ers op om zich uit te spreken als je grensoverschrijdend gedrag ziet. De omstanderstrainingen die wij hier onder delen kunnen daarbij helpen.
Dorieke van Helden vertelde over de Leidraad veilig en gezond werken audiovisuele sector, een document met richtlijnen voor fysieke en psychosociale veiligheid. De leidraad bevat 37 uitgangspunten om de fysieke en psychosociale veiligheid te waarborgen van opdrachtnemers die betrokken zijn bij het maken van speelfilms, korte films, documentaires, animaties, series en innovatieve mediaproducties. Dit document is vastgesteld door de Ketentafel Film/AV, een onderdeel van het fairPACCT-programma van PlatformACCT. Zzp’ers en opdrachtgevers in de audiovisuele sector kunnen deze leidraad gebruiken in de contractbespreking.
Tools en handvatten
Wil je meer handvatten voor sociale veiligheid? Bezoek dan de website van digiPACCT en raadpleeg de handreikingen van Mores voor meer informatie.
Daarnaast zijn er verschillende omstanderstrainingen beschikbaar. Deze trainingen kunnen helpen om bewustwording te vergroten en een veilige werkomgeving te bevorderen:
Save the date!
Op 12 mei vindt het volgende Mores-webinar plaats met Karin Bosman over de (her)positionering van de vertrouwenspersoon in organisaties.
In haar boek De proactieve vertrouwenspersoon pleit Bosman voor een verschuiving van een reactieve naar proactieve rol, waarbij de vertrouwenspersoon niet alleen reageert op incidenten, maar ook potentiële problemen identificeert en voorkomt.
Meer informatie volgt binnenkort.
Contact
Wil je op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en houd onze website in de gaten.
Heb je na het webinar nog vragen, feedback of behoefte aan advies?
Neem dan gerust contact met ons op via info@mores.nl.