Maart 2025

De ontwikkelingen op het gebied van sociale veiligheid gaan razendsnel. Hoewel de wet verplichtstelling vertrouwenspersonen nog niet door de Eerste Kamer is aangenomen, is er nu nieuwe wetgeving op het gebied van sociale veiligheid in de maak: de wet gedragscode ongewenste omgangsvormen. Met dit wetsvoorstel wordt de gedragscode als maatregel verplicht. Onder andere arbeidsrechtadvocaat Loes Wevers, die afgelopen jaar te gast was in ons webinar, deelde haar bijdrage op LinkedIn. Verder in deze nieuwsbrief vindt u hierover meer informatie.

De afgelopen maand waren de media zelf helaas weer volop in het nieuws rondom grensoverschrijdend gedrag, met de uitkomsten van het onderzoek naar de NTR en het vertrek van de bestuursvoorzitter bij de NPO. Bij de zuiderburen werd gepubliceerd over de cultuur bij museum S.M.A.K.  

Tegelijkertijd worden in de sector kleine en grote stappen gezet om inzicht te krijgen in de stand van zaken en om de voorwaarden te creëren voor een sociaal en psychologisch veilige werkomgeving. Het hoger kunstonderwijs heeft met de Code Sociale Veiligheid inmiddels de basis op orde gebracht en de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten publiceerde het onderzoek naar sociale veiligheid op de hogeschool. De Alliantie Dans Veilig biedt handvatten voor de danssector met een vernieuwde website en Taskforce GO! start met deel twee van de campagne Zet de Toon voor de muziekindustrie.

Vanuit Mores zetten we ons de komende periode in om de kennis die er binnen en buiten de sector wordt opgedaan te ontsluiten en de verschillende initiatieven met elkaar te verbinden. Dit doen we via onze website, webinars, evenementen en door actief aanwezig te zijn in het veld. Daarnaast nodigen we binnenkort de aangesloten koepelorganisaties en sectorinitiatieven uit om de uitwisseling die we in het panelgesprek op ons evenement in oktober zijn begonnen een vervolg te geven. We nemen jullie dan ook mee in de ontwikkeling van onze campagne voor een veilige sector.  

Wilt u hier meer over weten of heeft u vragen naar aanleiding van deze nieuwsbrief, neem dan gerust contact op met ons bureau via info@mores.nl.  

Met vriendelijke groet,  

Febe Deug
Voorzitter

Nieuwe wet in de maak

Gedragscode ongewenst gedrag

Het opstellen van gedragsregels is een belangrijk instrument bij het voorkomen van grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. Met de invoering van een verplichte gedragscode ongewenst gedrag wil het kabinet verder bouwen aan een sociaal veilige werkomgeving voor iedere werknemer. Staatssecretaris Nobel (Participatie en Integratie) heeft het wetsvoorstel opengesteld voor internetconsultatie.

Wat opvalt, is dat de concept regeling alleen betrekking heeft op ongewenst gedrag, terwijl de begeleidende tekst ook ingaat op gewenst gedrag en het belang van elkaar aanspreken. De Raad voor Cultuur benadrukte dit al in het rapport Over de grens (2022):‘De raad meent dat een gedragscode niet louter moet bestaan uit een lijst verboden, maar integendeel het gewenste gedrag moet omschrijven.’  

Arbeidsrechtadvocaat Loes Wevers schrijft in haar reactie op de internetconsultatie: ‘Mijn advies aan organisaties is om met elkaar in gesprek te gaan over gewenst gedrag. Welkgedrag draagt bij aan een integere organisatie en een fijne werkplek? Wat heb je nodig om elkaar aan te spreken op gewenst én ongewenst gedrag? Uiteraard staat in iedere gedragscode ook een paragraaf over ongewenst gedrag en de consequenties die een organisatie daaraan verbindt, maar uitgangspunt is wat mij betreft dat een gedragscode positief wordt geformuleerd.’

Dit sluit aan bij het advies van Mores. Op onze website vind je een handreiking met meer informatie en tips voor het opstellen van een gedragscode: Mores Handreiking gedragscode.  

En wellicht ten overvloede, maar ook zonder wettelijke verplichting is het verstandig om binnen een organisatie een duidelijk kader te hebben over gewenst en ongewenst gedrag.  

Lees hier het wetsvoorstel

Cartoon van Hajo de Reijger (live geillustreerd tijdens het Mores evenement 2024)

Terugblik Webinar

Van omstander naar bijstander

Tijdens het eerste Mores-webinar van dit jaar, op 10 februari, nam Grethe van Geffen ons mee in het Actieve Bijstander Model. Een aanpak die helpt om omstanders binnen je organisatie te activeren bij grensoverschrijdend gedrag. Het model gaat uit van vijf elementen: de sociale norm, procedures, motivatie, vaardigheden en persoonlijk contact. Samen dragen deze elementen bij aan een organisatie waar aanspreken loont. Meer informatie over het model is te vinden op onze website.  

Type image caption here (optional

Om de vaardigheden te versterken die nodig zijn om in te grijpen bij grensoverschrijdend gedrag, bieden verschillende organisaties omstandertrainingen aan, zoals

Stichting Sociale Veiligheid Podiumkunsten

Fairspace

Aankomend webinar

Save the date

Op 12 mei vindt het volgende Mores-webinar plaats met Karin Bosman over de (her)positionering van de vertrouwenspersoon in organisaties. In haar boek De proactieve vertrouwenspersoon pleit Bosman voor een verschuiving van een reactieve naar proactiefve rol, waarbij de vertrouwenspersoon niet alleen reageert op incidenten, maar ook potentiële problemen identificeert en voorkomt. Meer informatie volgt binnenkort.

In de volgende nieuwsbrief verschijnt een terugblik op het webinar van 10 maart in samenwerking met digiPACCT, over sociale veiligheid voor zzp’ers en opdrachtgevers.

Ontwikkelingen in de sector

Nieuwe regeling voor versterking personeelsbeleid in de culturele en creatieve sector

Platform ACCT heeft de regeling ‘Versterken personeelsbeleid in de culturele en creatieve sector’ gelanceerd. Deze regeling biedt financiële ondersteuning aan organisaties die willen investeren in een toekomstbestendig HR-beleid. Via deze regeling is cofinanciering (50%) beschikbaar voor initiatieven op het gebied van werving & selectie, onboarding, beloningsbeleid, loopbaanontwikkeling, coaching en sociale veiligheid.

De regeling loopt tot 31 december 2025, of zolang het budget beschikbaar is. Organisaties met minimaal drie medewerkers in loondienst kunnen een aanvraag indienen, mits zij voldoen aan de voorwaarden. Meer informatie is hier te vinden.

Nieuwe website Dansveilig.nl

Dans Veilig is een samenwerking van verschillende organisaties binnen de danswereld, met als doel het bevorderen van een veilige en positieve cultuur.  

De vernieuwde website biedt ondersteuning voor dansers, docenten, organisaties en iedereen die betrokken is bij de danswereld. Je vindt er informatie, praktische tools en handleidingen die sociale veiligheid binnen de sector bevorderen. Van een helder overzicht van hulp- en adviespunten tot ondersteuning op het gebied van blessures, psychologische begeleiding en eetstoornissen. Klik hier voor de vernieuwde website.

Contact

Wil je maandelijks op de hoogte gehouden worden? Inschrijven voor de nieuwsbrief kan op de pagina contact.

Heb je vragen naar aanleiding van deze nieuwsbrief of wil je contact opnemen met het bureau van Mores? Gebruik dan het contactformulier op onze website of mail ons via info@mores.nl.